Diabetul unei femei a fost complet inversat după un transplant de celule stem
O femeie de 25 de ani din Tianjing, China, diagnosticată cu diabet de tip 1, a reușit să-și producă propria insulină la mai puțin de trei luni după un transplant de celule stem, potrivit unui studiu publicat în Cell.
Tânăra, care a dorit să rămână anonimă, este prima persoană cu diabet de tip 1 tratată folosind celule extrase din propriul corp. La mai bine de un an de la intervenție, ea declară cu entuziasm: „Acum pot mânca zahăr”.
Echipa de cercetători condusă de Deng Hongkui de la Universitatea Peking din Beijing a extras celule de la pacientă, le-a reprogramat în celule stem pluripotente și le-a transformat în insule producătoare de insulină. Aproximativ 1,5 milioane de astfel de insule au fost injectate în mușchii abdominali ai femeii.
Diabetul femeii a fost complet inversat
James Shapiro, chirurg de transplant la Universitatea Alberta din Edmonton, Canada, descrie rezultatele ca fiind „uimitoare”, menționând că diabetul pacientei a fost complet inversat.
Studiul vine după rezultatele unui grup separat din Shanghai, China, care anunța în aprilie că a transplantat cu succes insule producătoare de insulină în ficatul unui bărbat de 59 de ani cu diabet de tip 22. Insuletele au fost, de asemenea, derivate din celule stem reprogramate prelevate din propriul organism al bărbatului, iar acesta a încetat de atunci să mai ia insulină.
Transplantul de insule poate trata boala, dar nu există suficienți donatori pentru a satisface cererea în creștere, iar primitorii trebuie să ia medicamente imunosupresoare pentru a împiedica organismul să respingă țesutul donatorului.
Celulele stem pot fi utilizate pentru cultivarea oricărui țesut din organism și pot fi cultivate pe termen nelimitat în laborator, ceea ce înseamnă că acestea pot oferi o sursă nelimitată de țesut pancreatic.