Temperaturile „se prăbușesc”! Meteorologii anunță fenomene meteorologice extreme

27 09. 2024, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

Un val de vreme severă va lovi România în următoarele zile, cu punctul culminant așteptat duminică și luni, spune Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

După câteva zile de căldură intensă, cu temperaturi de până la 33-34 de grade Celsius în sudul țării vineri, România se va confrunta cu o „prăbușire” bruscă a temperaturilor începând de duminică. În regiunile intracarpatice, mercurul termometrelor va coborî până la maxime de doar 15 grade Celsius.

„Înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor”, spune Mateescu.

Meteorologii vor emite o alertă generală

Meteorologii vor emite o alertă generală, la început pentru partea de vest-nord-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei. Se așteaptă manifestări de instabilitate atmosferică deosebite.

Vârful episodului de vreme instabilă este așteptat duminică și luni, când meteorologii vor emite alerte cod galben și posibil portocaliu.

„Cele mai mari cantități, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le așteptăm, așa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridional și de Curbură. Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice cod roșu, de timp nowcasting, fie un cod roșu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia, în mod deosebit, și zona Carpaților Meridional și de Curbură”, a afirmat directorul ANM.