România se menține în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, arată o analiză făcută de către compania de consultanță financiară și creditare ipotecară SVN Credit România, alături de brokerul Ipotecare.ro.
În cadrul studiului s-au luat considerare salariile medii la nivel național și costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani.
Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în București este de aproximativ 40% din salariul mediu net la nivel național, conform celor mai recente date. România înregistrează astfel cea mai favorabilă valoare a acestui indicator în regiune și se numără printre țările cu cele mai bune valori din Uniunea Europeană.
Comparativ cu sfârșitul anului trecut, atunci când rata medie era de aproximativ 43%, procentul a scăzut datorită reducerii dobânzilor ipotecare, în special pe segmentul creditelor cu dobândă fixă, care reprezintă acum peste 90% din totalul creditelor ipotecare acordate.
„Nivelul dobânzilor ipotecare s-a redus în ultimul an în toate statele analizate, în special pe segmentul celor fixe, iar o scădere mai accentuată a dobânzilor variabile va fi înregistrată începând cu anul viitor. Avem printre cele mai reduse dobânzi din regiune și în analizarea diferențelor dintre dobânzile creditelor ipotecare practicate pe plan local și cele din statele din vestul Europei trebuie luată în calcul și rata inflației, care în România este de peste două ori mai ridicată față de cea din zona euro”, a declarat managing partnerul companiei, Alexandru Rădulescu.
El a subliniat că în alte state membre UE, costurile totale ale creditelor ipotecare sunt mult mai ridicate, atât din cauza prețurilor mai mari ale imobilelor, cât și din cauza comisioanelor și taxelor asociate, care pot ajunge la zeci de mii de euro.
Potrivit analizei, rata medie pentru achiziția unui apartament de două camere raportată la salariul mediu net variază în marile capitale europene. În Budapesta, rata este de 68,7%, în Varșovia de 84%, iar în Praga depășește salariul mediu, ajungând la 103%. Valori mai scăzute se înregistrează în Roma (38%), Berlin (39%) și Madrid (44%). Parisul este a doua cea mai puțin accesibilă capitală, cu o rată de 89%. Studiul a avut în vedere credite ipotecare pe 25 de ani cu avans de 15% și dobândă fixă în primii cinci ani.