A început procesul în cazul uciderii studentei Giulia Cecchettin

24 09. 2024, 03:00
Sursa foto: Profimedia

La Veneția a început procesul unuia dintre cele mai mediatizate cazuri de feminicid din Italia, care a declanșat un val de proteste și dezbateri naționale privind violența împotriva femeilor.

Filippo Turetta, în vârstă de 22 de ani, este acuzat de uciderea brutală a fostei sale iubite, Giulia Cecchettin, o studentă la inginerie biomedicală în vârstă de 22 de ani.

Crima a avut loc în noiembrie anul trecut, atunci când Cecchettin a dispărut după o întâlnire cu Turetta la un centru comercial. Trupul ei a fost găsit o săptămână mai târziu într-o râpă, cu peste 70 de lovituri de cuțit la cap și gât. Turetta a fost arestat în Germania și a mărturisit ulterior fapta.

Cazul a provocat indignare la nivel național

Cazul a provocat indignare la nivel național, scoțând la iveală o problemă profundă a societății italiene. Statisticile arată că o femeie este ucisă la fiecare trei zile în Italia, majoritatea de către parteneri actuali sau foști.

Sora victimei, Elena Cecchettin, a condamnat public „patriarhatul” și „cultura violului” din societatea italiană. Tatăl Giuliei a cerut ca moartea fiicei sale să fie un „punct de cotitură pentru a pune capăt flagelului teribil al violenței împotriva femeilor”.

Procesul se anunță a fi unul rapid, Turetta renunțând la dreptul său la o audiere preliminară. El se confruntă cu acuzații de omor voluntar agravat de premeditare și răpire, riscând închisoarea pe viață.

În urma acestui caz, parlamentul italian a adoptat noi legi pentru protejarea femeilor. Cu toate acestea, activiștii susțin că este nevoie de o schimbare culturală profundă, începând cu educația în școli.