Medicamentele pentru diabet ar putea avea efecte anti-îmbătrânire

23 09. 2024, 08:00
Foto: Shutterstock

Un studiu recent sugerează că metformina, utilizată pentru diabetul de tip 2, ar putea avea efecte anti-îmbătrânire asupra creierului, încetinind procesul.

Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe au studiat timp de 40 de luni efectele metforminei asupra maimuțelor. Maimuțele, toate de sex masculin și cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, au primit câte o doză zilnică de metformină timp de peste trei ani, iar un grup de control a primit un tratament placebo, scrie Science Alert, care citează revista Cell.

Studiul a demonstrat că metformina a redus îmbătrânirea genelor asociate cu îmbătrânirea și a îmbunătățit funcțiile cognitive, întârziind îmbătrânirea cerebrală cu aproape șase ani. Metformina a activat căile de dezvoltare și reparare a ADN-ului, ceea ce sugerează un potențial în tratarea afecțiunilor neurodegenerative.

Cu toate că studiul este promițător, autorii recunosc că sunt necesare cercetări în plus pentru a înțelege pe deplin efectele pe termen lung ale metforminei asupra oamenilor. Mai mult, a fost inițiat un studiu clinic de fază II, cu 120 de participanți, pentru a vedea dacă există aceleași efecte asupra sănătății umane.