Turiștii de pe Transfăgărășan, avertizați cu panouri că hrănirea urșilor este interzisă

22 09. 2024, 09:30
Sursa foto: Shutterstock

Primele zece panouri de avertizare prin care turiștilor le este atrasă atenția asupra faptului că hrănirea urșilor este interzisă au fost instalate pe Transfăgărășan, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

De asemenea, ministrul Mediului a anunțat că se ia în calcul și modificarea legislației astfel încât să crească amenzile pentru cei care nu respectă această interdicție.

„Prin aceste panouri, participanţii la trafic sunt înştiinţaţi că hrănirea urşilor cerşetori este interzisă, dar şi periculoasă. În prezent, cei care hrănesc urşii riscă amendă de până la 1.500 de lei, dar, dacă o plătesc în 48 de ore, nu scot din buzunar mai mult de 200 de lei, de aceea, pentru a descuraja și mai mult această practică, luăm în calcul modificarea legislaţiei, astfel încât cei care nu respectă legea să fie amendaţi mult mai drastic. Vizitele urşilor cerşetori pe Transfăgărăşan au devenit deja o problemă gravă, nu doar pentru că sunt o ameninţare pentru turiştii care aleg să-i hrănească, ci şi pentru traficul rutier”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Totodată, Ministerul Mediului a anunțat că Prefectura Argeș a început relocarea urșilor încă din 11 septembrie, primele animale capturate urmând a fi o ursoaică agresivă și puiul ei, ce vor ajunge în Sanctuarul de la Zărnești.

„Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la Sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Cred că și șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru. Să nu uităm că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte!” a mai adăugat Mircea Fechet.