Giganții din tehnologie critică Uniunea Europeană! Ce arată o scrisoare deschisă?

22 09. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Companiile din sfera tehnologică critică deciziile Uniunii Europene privind confidențialitatea datelor și inteligența artificială.

Mai multe companii, inclusiv Meta și Spotify, au criticat Uniunea Europeană pentru procesul „fragmentat și inconsistent” de luare a deciziilor în privința protecției datelor și a inteligenței artificiale, informează AFP.

Companiile, laolaltă cu cercetători și organizații din industrie, au semnat o scrisoare deschisă în care se susține că Europa riscă să devină din ce în ce mai puțin competitivă în era AI.

Meta și alte companii au amânat lansarea unor produse în Uniunea Europeană

Ei cer „decizii armonizate, consistente și rapide” din partea autorităților de protecție a datelor pentru a permite utilizarea datelor europene în antrenarea modelelor de AI.

Scrisoarea contestă deciziile recente luate în baza Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, și-a oprit recent planurile de a colecta datele utilizatorilor europeni pentru a antrena modelele AI, în urma presiunilor venite din partea autorităților de reglementare.

Meta și alte companii din tehnologie au amânat lansarea unor produse în UE, invocând lipsa de claritate juridică, iar Google a întârziat la rândul său lansarea unor instrumente AI.