Noul prim-ministru al Franței Michel Barnier spune că situația bugetară este „foarte gravă”

21 09. 2024, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Premierul francez Michel Barnier a declarat că situația bugetară a Franței este „foarte gravă” și a cerut măsuri responsabile, în contextul în care țara se confruntă cu proceduri de încălcare a regulilor bugetare ale UE.

Franța se confruntă cu un deficit bugetar „foarte grav”, a declarat miercuri premierul Michel Barnier, la doar câteva săptămâni după ce țara a fost plasată sub o procedură formală de încălcare a regulilor bugetare ale Uniunii Europene, informează AFP.

Barnier, numit recent în funcția de prim-ministru de către președintele Emmanuel Macron, a vorbit despre nevoia unor măsuri responsabile pentru a aborda problema.

La cât ar putea ajunge deficitul Franței?

Deficitul Franței este estimat să ajungă la aproximativ 5,6% din PIB în acest an și să depășească 6% în 2025, în contrast cu plafonul de 3% impus de regulile UE. Barnier a spus că situația necesită mai mult decât declarații optimiste și că acțiunile concrete sunt esențiale.

Noua administrație, condusă de Barnier, se pregătește să prezinte un buget pentru 2025 luna viitoare, ceea ce va reprezenta prima mare provocare pentru noul guvern.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a promis anterior să aducă deficitul sub 3% până în 2027, dar acest plan a fost considerat nerealist de analiști. De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, a declarat că obiectivul este „nesustenabil”.