Finlanda vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

21 09. 2024, 03:00
Sediul Națiunilor Unite, New York, SUA. Sursa foto: Shutterstock

Alexander Stubb, președintele Finlandei, a propus excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU.

Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a anunțat că va susține extinderea Consiliului de Securitate al ONU și eliminarea dreptului de veto pentru membrii permanenți, inclusiv propunerea de excludere a Rusiei din acest for, înaintea participării sale la Adunarea Generală a ONU de la New York, scrie Reuters, citat de The Kyiv Independent.

Stubb a declarat că orice membru al Consiliului implicat într-un război ilegal, precum cel în care se află Rusia în Ucraina, ar trebui suspendat din structurile ONU.

Președintele finlandez a propus extinderea numărului de membri permanenți

Rusia, alături de SUA, Marea Britanie, Franța și China, este unul dintre cei cinci membri permanenți cu drept de veto, ceea ce a dus la blocarea mai multor acțiuni unitare în contextul conflictului din Ucraina.

Președintele finlandez a propus extinderea numărului de membri permanenți la 10, incluzând state din America Latină, Africa și Asia. Totodată, Stubb a discutat despre planul de victorie al Ucrainei, pe care președintele Volodimir Zelenski urmează să îl prezinte la ONU, și a cerut ridicarea restricțiilor privind atacurile pe distanțe lungi pentru Ucraina.