Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?

19 09. 2024, 03:00
Foto: Shutterstock

72% dintre români consideră că responsabilitatea pentru strângerea deșeurilor din plastic le aparține, conform unui studiu WWF-România.

Un studiu realizat de WWF-România arată că majoritatea românilor, mai exact 72%, cred că ei înșiși ar trebui să fie responsabili pentru colectarea deșeurilor din plastic din natură. Alte entități menționate de respondenți includ companiile de colectare a gunoiului (64%) și primăriile (61%).

Cu toate acestea, percepția actuală este diferită: 62% dintre români spun că ONG-urile sunt cele care se ocupă cel mai mult de strângerea deșeurilor din plastic, urmate de cetățeni și companiile de colectare.

40% dintre români sunt de acord cu sancțiuni financiare

Pentru a limita poluarea, 40% dintre români susțin impunerea de sancțiuni financiare și legale pentru cei care cauzează probleme de mediu. Alte soluții propuse includ îmbunătățirea sistemului de educație (18%) și modificarea politicilor publice (14%).

Plasticul de unică folosință rămâne o provocare pentru mediu, cu efecte negative asupra faunei, ecosistemelor și sănătății umane. În acest context, WWF-România derulează programul „Patrula Zero Plastic”, ce implică activități de ecologizare și educare în Delta Dunării și la Brașov.

Ziua depășirii cantității deșeurilor din plastic (Plastic Overshoot Day) a fost aniversată pe 5 septembrie, ceea ce readuce în atenție faptul că până la sfârșitul anului 2025, vor fi produse 220 de milioane de tone de plastic, o cantitate ce depășește capacitățile globale de gestionare a deșeurilor.