Șoferii tind să se implice în activități nelegate de condus, ca verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când utilizează sisteme de automatizare parțială, arată un nou studiu al IIHS.
Un nou studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) a scos în evidență faptul că șoferii sunt mai predispuși să se angajeze în activități nelegate de condus, cum ar fi verificarea telefonului sau mâncatul, atunci când folosesc sisteme de automatizare parțială, scrie Reuters.
Studiile au fost întreprinse pe parcursul unei luni și au inclus două sisteme cunoscute: Autopilot de la Tesla și Pilot Assist de la Volvo.
Sistemele de automatizare parțială, care folosesc camere, senzori și programe pentru a regla viteza și a menține mașina pe banda proprie, permit uneori schimbarea automată a benzii.
Cu toate acestea, șoferii sunt obligați să monitorizeze constant drumul și să fie pregătiți să preia controlul în orice moment, majoritatea sistemelor cerându-le, de altfel, să țină mâinile pe volan.
Studiul IIHS a arătat că, în ciuda regulilor menite să limiteze distragerea atenției, șoferii își adaptează comportamentul pentru a include activități nelegate de condus.
David Harkey, președintele IIHS, a spus că aceste rezultate arată nevoia unor măsuri de siguranță mai clare pentru a preveni utilizarea greșită a sistemelor de automatizare parțială.
„Dacă îi antrenezi pe oameni să creadă că atenția înseamnă doar să miști volanul din când în când, atunci exact asta vor face”, a spus Harkey.