Georgia interzice prin lege paradele și simbolurile LGBT

18 09. 2024, 00:00
Sursa foto: Profimedia

O nouă lege controversată adoptată în Georgia va interzice paradele și simbolurile LGBT, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul activiștilor pentru drepturile omului.

Parlamentul din Georgia a adoptat o lege care impune restricții severe asupra drepturilor LGBT, sub pretextul protejării „valorilor familiei și minorilor”, scrie Reuters.

Noua lege dă autorităților cadrul legal pentru a interzice evenimentele Pride, afișarea publică a steagului LGBT și impune cenzura filmelor și cărților.

Legea reconfirmă interdicția căsătoriilor între persoane de același sex

Guvernul condus de partidul Visul Georgian justifică măsurile ca fiind necesare pentru a apăra „standardele morale tradiționale ale țării”, influențate de Biserica Ortodoxă conservatoare.

Legea, care reconfirmă interdicția căsătoriilor între persoane de același sex și interzice intervențiile chirurgicale de schimbare de sex, a fost criticată dur de activiștii LGBT.

Tamara Jakeli, directoarea organizației Tbilisi Pride, a declarat că legea va forța probabil organizația pe care o conduce să se închidă.

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, un critic acid al guvernului, a spus că va bloca legea, însă partidul Visul Georgian are suficiente locuri în parlament pentru a anula intervenția prezidențială.