Un studiu revoluționar a documentat cele mai importante schimbări care se petrec în creierul femeilor pe parcursul sarcinii, dar și după naștere.
Un nou studiu a încercat să afle dacă sarcina provoacă transformări semnificative în creierul femeilor, fie ele temporare, sau de lungă durată, scrie Reuters.
Cercetarea, publicată în revista Nature Neuroscience, a analizat pentru în premieră modificările cerebrale care apar pe parcursul sarcinii, începând cu trei săptămâni înainte de concepție și continuând până la doi ani după naștere.
Rezultatele au arătat o scădere a volumului de materie cenușie în aproximativ 80% dintre regiunile creierului care au fost analizate, dar și o creștere cu 10% a integrității structurale a materiei albe în timpul sarcinii, schimbare care a revenit la normal după naștere.
Modificările sunt corelate cu nivelurile crescute de hormoni precum estradiolul și progesteronul, potrivit oamenilor de știință.
Studiul a fost întreprins de Elizabeth Chrastil, neurocercetătoare la Universitatea din California, care a participat chiar ea la experiment, în timpul primei sale sarcini.
Cercetătorii nu cred că scăderea materiei cenușii este un fenomen negativ, adăugând că schimbările ar putea arăta, de fapt, o optimizare a circuitelor cerebrale pentru a face față sarcinii mai ușor.
Oamenii de știință speră ca cercetările viitoare să poate examina cum variațiile acestor modificări ar putea ajuta la prezicerea unor afecțiuni precum depresia postnatală sau preeclampsia, o complicație severă a sarcinii.