Home » D:News » Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial

Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial

Dunărea este atât de secată încât ies la suprafață epave din Al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.09.2024

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au ieșit la iveală în apropierea orașului Prahovo, port fluvial din Serbia, după seceta din iulie și august, care a dus la scăderea nivelului apei fluviului, scrie Reuters.

Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieșit, de asemenea, la iveală în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul apei Dunării era de numai 1,5 metri marți, 10 septembrie a.c., ca urmare a valurilor de căldură severe și a secetei persistente din iulie și august.

Navele descoperite în Prahovo se numără printre sutele de nave scufundate de-a lungul Dunării de flota de la Marea Neagră a Germaniei naziste în 1944, în timp ce se retrăgea din fața forțelor sovietice care înaintau, distrugând navele însele. Epavele pot îngreuna traficul fluvial în timpul nivelurilor scăzute ale apei.

„Europa de Est se confruntă cu condiții critice de secetă”

Împrăștiate de-a lungul albiei fluviului, unele dintre nave au încă turnulețe, punți de comandă, catarge rupte și carene contorsionate, în timp ce altele se află în mare parte scufundate sub bancuri de nisip.

Endre Sztellik, un paznic al parcului național Dunărea-Drava, a declarat despre una dintre nave: „Încă nu știm ce este aceasta exact. Ceea ce este vizibil și un fapt nefericit este că epava se diminuează pe măsură ce oamenii sunt interesați de ea și părți din ea dispar”.

Dunărea a ajuns la 1,17 metri în Budapesta, ceea ce se compară cu un minim istoric de aproximativ 0,4 metri înregistrat în octombrie 2018. În timpul inundațiilor, Dunărea crește cu mult peste 6 metri.

„Europa de Est se confruntă cu condiții critice de secetă care afectează culturile și vegetația”, a declarat serviciul european pentru climă Copernicus pe site-ul său, în ultimul său raport privind seceta publicat la începutul acestei luni.

Luni au început precipitațiile mult așteptate, care se așteaptă să ridice nivelul Dunării la aproximativ trei metri la Mohacs până la sfârșitul săptămânii, fluviul putând scufunda din nou epavele.

Nivelul celui mai lung râu din Polonia, Vistula, a scăzut la un nivel minim record, lăsând la vedere bancuri de nisip în Varșovia și o apă atât de puțin adâncă încât un elan a fost filmat în timp ce o traversa într-o secțiune din mediul rural.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase