Home » D:News » Rusia a primit rachete de la Iran pe care le va folosi peste „câteva săptămâni”

Rusia a primit rachete de la Iran pe care le va folosi peste „câteva săptămâni”

Rusia a primit rachete de la Iran pe care le va folosi peste „câteva săptămâni”
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.09.2024

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Iranul că furnizează rachete Rusiei. O amenințare pentru întreaga Europa, a fost concluzia șefului diplomației americane. Declarațiile au fost făcute la Londra, acolo unde Blinken a făcut o vizită oficială.

Iranul a trimis în Rusia rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, iar Kremlinul „le va folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”, a declarat secretarul de stat american, potrivit Sky News.

Antony Blinken a mai spus că transferul armelor este „o amenințare pentru întreaga Europă” și a arătat cum „influența destabilizatoare a Iranului ajunge mult dincolo de Orientul Mijlociu”.

Când ar putea folosi Rusia rachetele primite de la Iran?

„Zeci de militari ruși au fost instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază apropiată Fath-360, care are o rază de acțiune maximă de 75 mile. Rusia a primit acum transporturi cu aceste rachete balistice și probabil le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina împotriva ucrainenilor. Rusia are propriile rachete balistice, dar furnizarea de rachete iraniene îi permite să folosească arsenalul său pentru ținte aflate mai departe de linia frontului”, a declarat Antony Blinken în cadrul unei conferințe de presă.

Americanii vor institui noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv împotriva companiei Iran Air, a anunțat Blinken. Secretarul britanic de externe, David Lammy, a declarat și el că furnizarea de rachete balistice din Iran către Rusia este o „escaladare semnificativă” a conflictului.

Șefii diplomației americane și britanice s-au întâlnit marți la Londra. Ei au discutat despre războaiele din Gaza și Ucraina și despre sancțiunile împotriva Rusiei. Totodată, Blinken și Lammy au anunțat că săptămâna aceasta vor vizita împreună Ucraina.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase