Home » D:News » Noua Zeelandă are o nouă regină maori

Noua Zeelandă are o nouă regină maori

Noua Zeelandă are o nouă regină maori
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.09.2024

Nga Wai Hono i te Po este noua regină maori, din Noua Zeelandă, după decesul tatălui său.

Joi, a avut loc învestirea unei noi Regine Maore, Nga Wai Hono i te Po, în Noua Zeelandă, după decesul tatălui său, de săptămâna trecută, potrivit Reuters.

Învestirea vine într-un moment dificil, marcat de mai multe conflicte de ordin rasial, considerate cele mai grave din ultimii 20 de ani.

Noua regină are 27 de ani

Noua suverană a fost aleasă de bătrânii maori pentru a-l înlocui pe tatăl ei, Regele Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, care a decedat săptămâna trecută, la vârsta de 69 de ani, în urma unei intervenții chirurgicale.

Ceremonia de învestire, cunoscută sub numele de Te Whakawahinga, a avut loc în fața a mii de oameni strânși pentru tangihanga (înmormântare) a fostului rege.

Spre deosebire de tradițiile obișnuite de încoronare, noua regină nu a fost încununată, ci i s-a așezat o biblie din 1858 pe cap, Arhiepiscopul Don Tamihere ungând-o, ulterior, cu uleiuri considerate sacre.

Noua regină, în vârstă de 27 de ani, este unica fiică a fostului rege și a soției sale, Te Atawhai Makau Ariki, și deține un master în Tikanga Maori, având experiență în conservarea limbii maore.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase