Home » D:News » A doua cea mai mare economie din lume pierde încrederea investitorilor

A doua cea mai mare economie din lume pierde încrederea investitorilor

A doua cea mai mare economie din lume pierde încrederea investitorilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.09.2024

Băncile de investiţii îşi reduc previziunile de creştere pentru China, considerând că Beijingul riscă să nu îşi atingă ţinta oficială de aproximativ 5%, pe măsură ce încrederea scade în cea de-a doua mare economie a lumii, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.

Bank of America şi-a redus miercuri prognoza de la 5% la 4,8%, iar banca canadiană de investiţii TD Securities a redus-o de la 5,1% la 4,7%. Mişcările au urmat unei reduceri UBS săptămâna trecută şi unei serii de reduceri similare pe parcursul verii.

Economiştii de la Citi au avertizat săptămâna aceasta că ţinta oficială de creştere a Beijingului – care este cea mai scăzută din ultimele decenii, de „aproximativ 5%” – „ar putea fi în pericol”, adăugându-se preocupărilor crescânde cu privire la traiectoria economiei Chinei, în timp ce factorii de decizie politică se confruntă cu o încetinire prelungită a sectorului imobiliar şi cu încrederea scăzută a consumatorilor şi investitorilor.

China „continuă să se lupte cu o problemă de încredere”

Prognoza mediană pentru creşterea anuală a produsului intern brut a zeci de economişti intervievaţi de Bloomberg a scăzut la 4,8 %, faţă de 4,9 % la jumătatea lunii august. Anul trecut, China a înregistrat o creştere de 5,2 %, în conformitate cu previziunile.

Analiştii Bank of America au declarat că motorul de creştere al Chinei a fost „sputtering” în al doilea şi al treilea trimestru, adăugând că economia „continuă să se lupte cu o problemă de încredere”.

Timp de decenii, creşterea PIB-ului Chinei a atins cu uşurinţă ţinta guvernului, care este anunţată la începutul fiecărui an în cadrul unei reuniuni a parlamentului. Dar, în urma pandemiei COVID-19, cifra a atras o examinare atentă.

„Există în mod evident riscuri de scădere a creşterii”

„Cred că [motivul] pentru care a dobândit acum o importanţă sporită este [că] există în mod evident riscuri de scădere a creşterii”, a declarat Frederic Neumann, economist şef pentru Asia la HSBC, care se aşteaptă la o creştere de 4,9 %. „Prin prezentarea obiectivului de creştere, ancorezi aşteptările pe piaţă”.

Acesta a adăugat că există „puţine îndoieli” că factorii de decizie chinezi ar putea conduce creşterea spre 5 %, având în vedere „controlul puternic asupra economiei”.

Creşterea mai slabă decât se aştepta în al doilea trimestru, de 4,7 % în iulie, a declanşat o serie de reduceri ale previziunilor. Goldman Sachs, Citi şi Barclays şi-au redus în iulie ţintele de creştere pentru întregul an la 4,9, 4,8 şi, respectiv, 4,8 %, faţă de 5 %. JPMorgan se aşteaptă la o creştere de 4,6 %.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase