Ce crede președintele taiwanez despre pretențiile teritoriale ale Chinei?

03 09. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, pune la îndoială pretențiile teritoriale ale Chinei asupra insulei, sugerând că adevăratele motive ale Beijingului nu sunt legate de integritatea teritorială.

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a contestat recent pretențiile Chinei asupra insulei, declarând că, dacă preocuparea Beijingului ar fi cu adevărat integritatea teritorială, atunci ar trebui să revendice și teritoriile cedate Rusiei în secolul al XIX-lea, informează Reuters.

Într-un interviu acordat unei televiziuni taiwaneze, Lai a adus în discuție Tratatul de la Aigun, din 1858, prin care dinastia Qing, aflată în declin, a cedat o vastă regiune din estul îndepărtat al Rusiei de astăzi.

Autoritățile din China nu au încercat să recupereze teritoriile pierdute

Lai a spus că intențiile Chinei de a ataca și anexa Taiwanul nu ar fi legate de integritatea teritorială, așa cum susține Beijingul, ci de alte motive politice.

El a mai spus că autoritățile din China nu au încercat niciodată să recupereze teritoriile pierdute, în ciuda faptului că Rusia este, în prezent, într-o poziție de slăbiciune relativă.

Motivele reale ale Chinei pentru anexarea Taiwanului

Acesta a mai adăugat că Tratatul de la Aigun, semnat în perioada dinastiei Qing, nu a fost inițial ratificat, dar a fost confirmat ulterior prin Convenția de la Peking din 1860, tratat pe care China îl consideră unul dintre „tratatele inegale” impuse de puterile străine în secolul al XIX-lea.

Lai a mai spus că motivele reale ale Chinei pentru anexarea Taiwanului nu ar fi legate de teritoriu, așa cum susține Beijingul, ci de alte interese ascunse.

Autoritățile chineze nu au comentat afirmațiile lui Lai.