Ce loc ocupă România în topul celor mai primitoare țări pentru nomazii digitali?
Munca la distanță continuă să redefinească stilul de viață al multor profesioniști, iar unele țări se dovedesc mai primitoare pentru nomazii digitali decât altele. România se află pe locul 5 în top.
Global Citizen Solutions a publicat raportul anual „Global Digital Nomad Report”, oferind o imagine clară asupra celor mai atractive destinații pentru lucrătorii la distanță în 2024.
Raportul a analizat 65 de țări, evaluându-le pe baza a 12 indicatori-cheie, grupați în cinci categorii principale: costurile vizelor, beneficiile vizelor, calitatea vieții, mediul economic, și tehnologie și inovare, relatează CNBC.
SUA lipsesc din clasamentul țărilor primitoare pentru nomazii digitali
Topul este condus de Spania, urmat de Olanda, Norvegia, Estonia, România, Malta, Portugalia, Canada, Ungaria și Franța.
Statele Unite nu apar în clasament din cauza lipsei unei vize adecvate pentru nomazii digitali.
Laura Madrid Sartoretto, cercetător principal la Global Solutions Intelligence Unit, subliniază că țările care s-au clasat cel mai bine sunt cele care oferă acces mai direct la cetățenie sau cel puțin la rezidență permanentă.
„Din ce în ce mai mulți oameni încearcă să utilizeze aceste programe pentru a dobândi o a doua cetățenie și a profita de mobilitatea pe care o poate oferi”, explică ea.
Spania, liderul clasamentului
Spania, liderul clasamentului, excelează la capitolul beneficii legate de viză și inovație tehnologică. Țara oferă o combinație atractivă de costuri accesibile, internet de mare viteză și o calitate ridicată a vieții. Singura provocare menționată este bariera lingvistică, engleza nefiind încă vorbită pe scară largă în toată țara.
Olanda, pe locul doi, a obținut cel mai mare scor pentru calitatea vieții, însă costul vieții este mai ridicat comparativ cu Spania. Cu toate acestea, țara oferă un permis de ședere pentru lucrători independenți, o alternativă la viza de nomad digital.