Cercetătorii au început să măsoare impactul legalizării pariurilor sportive asupra gospodăriilor americane, iar primele rezultate creionează o imagine îngrijorătoare privitoare la efectul acestei măsuri asupra finanţelor pariorilor, potrivit zf.ro, care citează NBC News.
Două studii separate publicate în această lună arată că gospodăriile din statele unde pariurile sportive au fost legalizate au avut economii în scădere semnificativă, cât şi investiţii mai mici în active ca acţiunile, considerate în general drept mai solide financiar.
Între timp, statele care au legalizat pariurile sportive şi-au căzut scorurile de credit ale locuitorilor scăzând, în timp ce falimentele personale au crescut.
Pariurile sportive online sunt legale în 30 de state plus districtul Columbia şi Puerto Rico, iar autorii unuia dintre studii estimează că pariurile lunare totale au urcat de la o medie de 1,1 miliarde de dolari pe lună în 2019 la 14 miliarde dolari în ianuarie 2024. Există însă un cost clar, arată autorii studiilor.
Utilizând seturi de date ce indică depunerile şi retragerile în şi din platforme de pariuri sportive online ca FanDuel şi DraftKings, cât şi din conturi de firme de brokeraj pe acţiuni ca Charles Schwab, E-Trade, Vanguard şi Fidelity, autorii studiilor au găsit că legalizarea a dus la bilanţuri în creştere ale cardurilor de credit, acces mai restrâns la credite, o reducere a investiţiilor pe termen mai lung şi cu randamente mai mari, efectele fiind mai pronunţate în rândul gospodăriilor cu o situaţie financiară mai precară.
Cercetătorii au mai găsit că, faţă de statele care nu au implementat pariurile sportive, statele care au făcut acest pas au asistat la o scădere a scorurilor de credit, în timp ce falimentele au crescut cu 28%.
„Deşi mulţi consumatori se bucură de legalizarea pariurilor, iar statele au de câştigat sub forma unor venituri fiscale adiţionale, există temeri că legalizarea pariurilor sportive şi uşurinţa cu care consumatorii pot acum paria online afectează sănătatea financiară a consumatorilor“, se arată într-unul din studii.
Între timp, statele beneficiază din plin de pe urma deciziei de legalizare a pariurilor sportive. New York-ul de exemplu obţinând 862 milioane de dolari anul trecut sub formă de venituri fiscale de pe urma activităţii şi peste 2 miliarde de dolari în ultimii trei ani.
Iar acestea continuă să vadă pariurile ca pe o vacă de muls. Multe introduc acum legislații prin care să poată profita de creşterea sectorului.