Home » D:News » Acord de apărare între două țări aflate în dispută cu China

Acord de apărare între două țări aflate în dispută cu China

Acord de apărare între două țări aflate în dispută cu China
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.08.2024

Filipine și Vietnam au semnat un acord de apărare. Ambele țări au dispute teritoriale cu China privitoare la Marea Chinei de Sud.

Filipine și Vietnam au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, a declarat biroul președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr, potrivit Reuters

Ministrul vietnamez al Apărării, Phan Van Giang, a mers la Manila pentru a purta discuții cu omologul său filipinez, Gilberto Teodoro.

„Vorbim acum despre cooperarea în domeniul apărării”

„Vorbim acum despre cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul securității, cooperarea maritimă și, cu siguranță, și în domeniul comerțului”, a transmis Marcos prin intermediul unui comunicat.

Cei implicați nu au oferit detalii despre prevederile acordului. Acordul este semnat într-o perioadă tensionată. China revendică zone mari din Marea Chinei de Sud, inclusiv părți revendicate și de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia și Brunei. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că pretențiile Beijingului nu au niciun temei conform dreptului internațional.

Relațiile dintre China și Filipine, deosebit de tensionate

Relațiile dintre China și Filipine sunt deosebit de tensionate, între autoritățile și navele celor două țări fiind numeroase provocări și amenințări. Vietnamul, în schimb, a încercat să păstreze relațiile cu chinezii în ciuda problemelor menționate.

Garda de coastă din cele două țări a organizat, la începutul acestei luni, primele exerciții comune în Manila, simulând misiuni de stingere a incendiilor și operațiuni de căutare și salvare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase