În urma unor cercetări arheologice efectuate la Biserica Izvorul Tămăduirii „Mavrogheni” din București, o echipă a Muzeului Municipiului București a descoperit un sicriu de zinc.
„Tocmai fusese descoperit capacul unui sicriu, nu foarte bine conservat dar decorat cu îngerași metalici pe colțuri, care sigila înăuntru mărturii fizice dintr-o epocă apusă”, arată un anunț publicat de Muzeul Municipiului București.
„Cum nu de multe ori întâlnești astfel de situații în săpăturile arheologice din București, imediat după curățare și înregistrarea contextului a fost luată decizia ca sicriul să fie scos întreg și pregătit pentru restaurare, urmând să fie deschis într-un mediu sigur și controlat, care să îi pună cât mai puțin în primejdie integritatea. Înainte de acest demers, au fost realizate analize chimice in situ și astfel a putut fi determinat că materialul din care a fost confecționat este zincul (puternic corodat), o informație capitală pentru a ști cum anume să fie manipulat și mai ales ce tratamente de restaurare îi pot fi aplicate”, continuă anunțul Muzeului.
Deși nu a fost deloc ușor, specialiștii au reușit în cele din urmă să extragă sicriul. Acesta a fost scos intact și trimis la un laborator de restaurare de la Muzeul Olteniei Craiova, acolo unde cercetătorii au început securizarea artefactului și expunerea la tratamente fizice și chimice. Reprezentanții Muzeului Municipiului București au mai transmis că urmează să dezvăluie în curând „ce și pe cine ascundea capacul sicriului de zinc de la Mavrogheni”.