Țara în care angajații au dreptul conform legii de a-și deconecta telefoanele în afara programului de lucru

27 08. 2024, 00:00
Credit foto: Shutterstock

O nouă lege intrată în vigoare în Australia le oferă angajaților dreptul de a-și deconecta telefoanele și de a ignora e-mailurile șefilor în afara programului de lucru.

Noua lege le permite angajaților să ignore comunicările în afara orelor de program, dacă doresc, fără teama de a fi pedepsiți de șefi.

Un studiu publicat în 2023 a estimat că australienii lucrau în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an.

Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajații, dar…

Mai mult de 20 de țări, în special din Europa și America Latină, au norme similare.

Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajații după orele de program, însă angajații au dreptul de a nu răspunde. Conform noilor norme, angajatorii și angajații trebuie să încerce să rezolve disputele dintre ei. Dacă nu se poate găsi o soluție, poate interveni Comisia australiană pentru muncă echitabilă – FWC.

FWC poate ordona șefilor să înceteze contactul cu angajații după program. În cazul în care consideră că refuzul angajatului de a răspunde este nerezonabil, aceștia pot, în schimb, să îi ordone angajatului să răspundă.

Nerespectarea ordinelor FWC poate duce la amenzi de până la 19.000 de dolari pentru un angajat și de până la 94.000 de dolari pentru o companie.

Ce spun angajații?

Organizațiile care reprezintă angajații au salutat legea. Aceasta va permite angajaților „un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată”, a declarat Consiliul Australian al Sindicatelor.

Cu toate acestea, reacția angajaților la noua lege a fost mixtă. „Cred că este foarte important să avem astfel de legi”, a declarat pentru Reuters Rachel Abdelnour, o angajată din publicitate.

Alții nu cred că noile reguli vor face o mare diferență pentru ei. „Cred că este o idee excelentă, dar mă îndoiesc că poate fi aplicată în industria noastră”, a declarat agenției de știri David Brennan, un angajat din sectorul financiar. „Suntem bine plătiți”, a continuat el, „se așteaptă de la noi să rămânem productivi 24 de ore pe zi”.