Home » D:News » De ce pisicile zgârie mobila din casă?

De ce pisicile zgârie mobila din casă?

Publicat: 25.08.2024

În timp ce zgârierea suprafețelor este un comportament normal al pisicilor, un nou studiu explică de ce unele dintre aceste felin cu gheare sunt mai distructive decât altele.

„Demonstrăm (prin studiu, n.r) că anumiți factori – cum ar fi prezența copiilor acasă, trăsăturile de personalitate ale pisicilor și nivelul lor de activitate – au un impact semnificativ asupra amplorii comportamentului de zgâriere”, spune Yasemin Salgirli Demi̇rbas, cercetător veterinar la Universitatea Ankara din Turcia.

Un spațiu dedicat scărpinatului, recomandat

Potrivit specialistei, este important să le oferim pisicilor suprafețe pe care să se scarpine, deoarece această activitate le menține ghearele ascuțite, le împiedică să crească prea mult și să cauzeze probleme de sănătate. Suprafețele zgâriate acționează, de asemenea, ca un marcaj teritorial, permițând felinelor să comunice una cu alta, potrivit Sciencealert.

Aici, însă, pot apărea probleme. Cu cât un stăpân este mai frustrat de faptul că pisica îi rupe canapeaua din piele scumpă, cu atât este mai probabil ca pisica să zgârie mai mult ca răspuns la tensiunea socială crescută, potrivit lui Salgirli Demi̇rbas și colegilor săi.

Cercetătorii au intervievat peste 1.200 de proprietari de pisici – toți având doar o pisică – pentru a descoperi că stresul este principala cauză a scărpinatului excesiv la pisicile domestice. Deși datele auto-raportate sunt predispuse la subiectivitate, ei au descoperit o asociere puternică.

„Observăm o legătură clară între anumiți factori de mediu și comportamentali și creșterea comportamentului de zgâriere la pisici. În mod particular, prezența copiilor în casă, precum și nivelurile ridicate de joacă și activitatea nocturnă contribuie semnificativ la creșterea episoadelor. Pisicile descrise ca fiind agresive sau disruptive au prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate”, spune Salgirli Demirbas.

Vă recomandăm să citiți și:

Peste 1 miliard de păsări mor în fiecare an după ce se izbesc de clădiri

Test de cultură generală. Care sunt cele 5 oceane ale Pământului?

Ce se află în adâncurile oceanului: cablurile de internet care ne asigură convorbirile online

Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase