Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani

25 08. 2024, 09:00
Foto: Shutterstock

Ministrul de externe Antonio Tajani a declarat joi că dorește ca mai mulți studenți africani să vină în Italia, în remarci care ar putea exacerba o dispută în cadrul coaliției privind imigrația și drepturile de cetățenie, scrie Reuters.

Partidul de centru-dreapta Forza Italia al lui Tajani a îndemnat guvernul să ia în considerare acordarea cetățeniei minorilor străini care și-au finalizat cea mai mare parte a educației în Italia.

Propunerea a întâmpinat opoziție din partea celor două partide de coaliție de extremă dreaptă, Frații Italiei, partidul premierului Giorgia Meloni și Liga lui Matteo Salvini.

„Cred că numărul studenților africani care studiază în Italia ar trebui să crească”, a declarat Tajani la o conferință catolică de afaceri și politică din Rimini, pe coasta Adriaticii.

El a discutat despre o inițiativă italiană de dezvoltare pentru țările africane, cunoscută sub numele de Planul Mattei, după numele regretatului fondator al companiei energetice italiene Eni, controlată de stat.

Un Plan Marshall modern?

Tajani a comparat proiectul cu un Plan Marshall modern, prin care Statele Unite au sprijinit economiile europene în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Mult mai puțini străini studiază în Italia decât în alte țări mari din Uniunea Europeană.

Datele institutului național de statistică din Italia, ISTAT, arată că țara a eliberat aproximativ 25.000 de permise de studii în 2022, comparativ cu aproape 105.000 eliberate de Franța și aproximativ 70.000 de Germania.

ISTAT a citat utilizarea relativ limitată a limbii italiene ca limbă internațională și dificultățile de a găsi un loc de muncă în Italia printre motivele probabile ale lipsei de studenți străini.