O aplicație îi ajută pe pasionații de știință să depisteze găuri negre

24 08. 2024, 09:30
Foto: Shutterstock

Black Hole Finder este o aplicație inovatoare care le permite pasionaților de știință să îi ajute pe profesioniști să identifice găurile negre.

O inițiativă inovatoare vine în sprijinul pasionaților de găuri negre, printr-o aplicație care se vrea a fi o punte între astronomii profesioniști și amatorii pasionați de știință.

Aplicația Black Hole Finder permite clasificarea în timp real a imaginilor de tip Black Gem Array de telescoape.

Dezvoltată de Dutch Black Hole Consortium, aplicația mobilă le permite pasionaților amatori de știință să trimită imagini pentru a putea fi identificate eventuale găuri negre.

Care este scopul dezvoltatorilor aplicației?

Dezvoltatorii încearcă să identifice o kilonova, o explozie puternică de radiație electromagnetică creată prin fuziunea unei stele neutronice și a unei găuri negre. O kilonova, la rândul său, poate crea o gaură neagră cu masă stelară.

Dutch Black Hole Consortium folosește telescoape BlackGEM situate în nordul statului Chile pentru a vizualiza zone extinse ale cerului nopții în căutarea acestor explozii strălucitoare.

Pentru a elimina erorile, echipa beneficiază de filtre AI care pot elimina eventualele surse false, însă cum nici acest lucru nu pare suficient, se cere ajutorul publicului larg prin intermediul aplicației Black Hole Finder.

Aplicația poate fi descărcată atât pe Android, cât și pe iOS.