Home » D:News » Sute de bărbați fără barbă, concediați de poliția morală talibană

Sute de bărbați fără barbă, concediați de poliția morală talibană

Sute de bărbați fără barbă, concediați de poliția morală talibană
Foto: Shutterstock
Publicat: 22.08.2024

Ministerul taliban al moralității a concediat peste 280 de membri ai forțelor de securitate pentru că nu și-au lăsat barbă și a reținut peste 13.000 de persoane în Afganistan pentru „acte imorale” în ultimul an, au declarat marți (20 august) oficialii citați de Reuters.

Ministerul pentru Prevenirea Viciilor și Propagarea Virtuții a declarat în actualizarea anuală a operațiunilor sale că aproximativ jumătate dintre cei reținuți au fost eliberați după 24 de ore. Acesta nu a defalcat tipul presupuselor infracțiuni sau sexul deținuților.

Mohibullah Mokhlis, director de planificare și legislație în cadrul ministerului, a declarat într-o conferință de presă că oficialii au distrus 21.328 de instrumente muzicale în ultimul an și au împiedicat mii de operatori de calculatoare să vândă filme „imorale și lipsite de etică” în piețe.

Acesta a identificat 281 de membri ai forțelor de securitate pentru că nu aveau barbă, iar aceștia au fost concediați, a spus el, în conformitate cu interpretarea lor a legii islamice.

Un minister criticat de ONU

Ministerul Moralității, care a preluat sediul desființat al Ministerului Femeilor din Kabul după ce talibanii au preluat puterea în 2021, a fost criticat de organizațiile pentru drepturile omului și de Organizația Națiunilor Unite pentru restricțiile impuse femeilor și pentru inhibarea libertății de exprimare.

Misiunea Organizației Națiunilor Unite în Afganistan a raportat cazuri în care funcționari ai Ministerului Moralității au oprit și reținut femei, uneori pentru câteva ore, pentru că nu au respectat interpretarea lor privind îmbrăcămintea islamică.

Talibanii au calificat drept „nefondate” acuzațiile de detenție și au afirmat că normele aplică interpretarea lor a legii islamice și a obiceiurilor afgane.

Ministerul Moralității nu a furnizat cifre referitoare la supravegherea ținutei femeilor sau la călătoriile acestora fără un tutore de sex masculin, pe care autoritățile le-au interzis, de asemenea, pentru distanțe mai lungi. Ministerul a precizat că se lucrează la un nou plan pentru a se asigura respectarea regulilor islamice de îmbrăcăminte, sub supravegherea liderului spiritual suprem, care își are sediul în orașul Kandahar din sud.

Tags:
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase