A dispărut un primar din Filipine, acuzat că a spionat pentru China

22 08. 2024, 02:00
Foto: Shutterstock

Un primar din Filipine, acuzat că a spionat pentru China, a dispărut din țară stârnind un scandal național. Este vorba despre o femeie care a reușit să plece din Filipine în urmă cu o lună. Președintele din Filipine a amenințat cu măsuri dure împotriva celor care vor fi găsiți vinovați.

Un fost primar acuzat că spionează pentru China și că are legături cu organizații de crimă organizată a fugit din Filipine, stârnind ample dezbateri și furie. Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr a declarat miercuri că „se vor rostogoli capete” după ce oficialii au recunoscut că Alice Guo a părăsit țara în urmă cu o lună, potrivit BBC. Ea ar fi călătorit în Malaezia, Singapore și Indonezia.

Marcos a spus că plecarea ei „a scos la lumină corupția care subminează sistemul de justiție și erodează încrederea oamenilor”.

O persoană controversată

Guo a fost acuzată că este agent sau spion pentru China și că a colaborat cu organizații care fac trafic de persoane și afaceri în domeniul jocurilor de noroc. De altfel, ea a fost înlăturată din funcția de primar din cauza acuzațiilor grave și, după ce a dispărut, a rămas și fără pașaportul filipinez care a fost anulat. Alice Guo a respins toate acuzațiile.

Scandalul apare în condițiile înrăutățirii relațiilor dintre China și Filipine. Cele două țări revendică porțiuni din Marea Chinei de Sud.