Home » D:News » Pot rămâne în SUA jurnalele secretarului lui Mao Zedong? Un judecător american va decide.

Pot rămâne în SUA jurnalele secretarului lui Mao Zedong? Un judecător american va decide.

Pot rămâne în SUA jurnalele secretarului lui Mao Zedong? Un judecător american va decide.
Foto: Shutterstock
Publicat: 21.08.2024

Un judecător american va decide dacă jurnalele secretarului lui Mao Zedong pot fi păstrate de Universitatea Stanford. Procesul se desfășoară în California. Se pare că secretarul și-a donat jurnalele universității americane temându-se că autoritățile chineze le-ar putea distruge.

Li Rui a fost unul dintre secretarii lui Mao Zedong și un critic al guvernului chinez. După moartea lui Li din 2019, văduva sa a solicitat să primească jurnalele.

Universitatea Stanford a respins solicitarea. Se pare că Li și-a donat jurnalele universității deoarece se temea că vor fi distruse de Partidul Comunist Chinez. Jurnalele, care au fost scrise între 1935 și 2018, acoperă o mare parte din evenimentele și deciziile de sub conducerea Partidului Comunist Chinez.

Ce se va întâmpla cu jurnalele secretarului lui Mao Zedong?

În trecut, un tribunal de la Beijing a decis în favoarea văduvei și a ordonat ca jurnalele să-i fie predate. Aceasta a susținut că documentele conțin informații din viața privată care nu trebuie să ajungă în proprietatea unor instituții.

Avocații Stanford au susținut că „instanțele chineze nu sunt imparțiale în cazuri politice precum acesta” și că universității nu i s-a dat șansa de a se apăra.

Procesul care a început luni în California se referă la un caz separat, lansat de universitate împotriva văduvei. Concret, Stanford cere instanței din California să declare universitatea drept proprietarul legal al jurnalelor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase