Home » D:News » Elveția caută idei pentru a scoate tone de muniție din lacurile montane

Elveția caută idei pentru a scoate tone de muniție din lacurile montane

Elveția caută idei pentru a scoate tone de muniție din lacurile montane
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.08.2024

Departamentul elvețian de apărare oferă 50.000 de franci elvețieni pentru cele mai bune idei privind evacuarea muniției din lacurile montane. Sunt puse la bătaie trei premii care vor împărți suma menționată. Cantități foarte mari de muniție au fost aruncate de armată în apă.

Muniția a fost aruncată în lacuri cunoscute precum Brienz, Lucerna, Thun și Neuchatel. Ani de zile, armata elvețiană a folosit lacurile ca depozite pentru muniția veche, crezând că ar putea fi aruncată în siguranță acolo.

Numai în Lacul Lucerna există aproximativ 3.300 de tone de muniție, în timp ce în Lacul Neuchatel sunt 4.500 de tone. Muniția a aparținut forțelor aeriene elvețiene și a expirat în 2021. Unele depozite se află la adâncimi cuprinse între 150 și 220 de metri, dar altele sunt la doar șase metri sub suprafață.

Recuperarea muniției ar putea costa miliarde de franci elvețieni

Departamentul elvețian de apărare oferă un premiu în bani și solicită idei sigure și ecologice pentru recuperarea muniției, potrivit BBC. Răspunsurile sunt așteptate până în februarie, anul viitor. Deși timp de decenii a fost considerată o soluție sigură, aruncarea muniției în lacurile adânci a ridicat întrebări despre posibilele explozii și poluări ale mediului.

Operațiunea de recuperare a muniției au putea să coste miliarde de franci elvețieni.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase