Lemn de esență foarte rară, utilizat pentru viori de valoare, confiscat de polițiștii suceveni
Un transport ilegal de lemn de esență foarte rară a fost descoperit de polițiștii suceveni. Este vorba despre lemn utilizat pentru realizarea viorilor de calitate. Transportul a fost confiscat de polițiști.
IPJ Suceava anunță că polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o nouă captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare. În lunile ianuarie și aprilie 2024, aceiași polițiști din cadrul SPR Marginea au confiscat transporturi similare.
În noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 23:30, „polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, au obținut informații cu privire la faptul că pe raza comunei Sucevița, județul Suceava și-a făcut apariția o autoutilitară, despre care se dețineau date că ar fi implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, materialul lemnos ce ajunge să fie comercializat pe raza județului Mureș, la un preț însemnat, în vederea fabricării de instrumente muzicale, fiind dispuse imediat activități specifice”.
„Lemnul de paltin creț este o specie rară de lemn”
Polițiștii au organizat o amplă operațiune și înainte de miezul nopții autoutilitara a fost descoperită în parcarea unui complexului turistic din localitatea Sucevița. Mașina era încărcată cu materiale lemnoase, respectiv paltin de munte. Șoferul, un bărbat din comuna Hodac, județul Mureș, a recunoscut că nu deține aviz de însoțire a materialului lemnos. Informația a fost confirmată și prin verificarea în baza de date SUMAL 2.0.
În mașină se aflau 3,825 m.c. bușteni pentru gater în valoare de aproximativ 8.000 de euro. Întreaga cantitate a fost confiscată, iar șoferul a fost sancționat contravențional.
Lucrătorii silvici au explicat că „lemnul de paltin creț este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat”.