Fumul provenit din incendiile de vegetație poate pune în pericol viața pacienților aflați în timpul unei intervenții chirurgicale, arată un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că inhalarea fumului poate afecta modul în care organismul reacționează la anestezie și poate încetini procesul de recuperare, arată cercetătorii în revista Anesthesiology.
„Fumul incendiilor de vegetație prezintă riscuri semnificative pentru sănătate, în special la persoanele cu boli cardiace și pulmonare preexistente, pacienții obezi, sugari și copii mici și alte grupuri vulnerabile”, a declarat cercetătorul principal, Dr. Vijay Krishnamoorthy, potrivit upi.com.
„Într-o perioadă de creștere a expunerii globale, anesteziologii trebuie să fie echipați pentru a gestiona potențialele efecte adverse ale expunerii la fumul incendiilor” asupra rezultatelor pacienților, a adăugat Krishnamoorthy.
Fumul incendiilor de vegetație conține un amestec complex de particule fine și substanțe chimice care, atunci când sunt inhalate, intră în sistemul circulator. Organe precum inima și plămânii pot fi afectate.
Particulele inhalate produc inflamații, deteriorează mucoasa vaselor de sânge și provoacă anomalii ale coagulării în vasele de sânge mai mici.
Expunerea la poluarea cu astfel de particule crește, de asemenea, riscul de atac de cord, probleme de ritm cardiac, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.
Toți acești factori conduc la creșterea complicațiilor la pacienți operați.