Home » D:News » Tot mai mulți oameni au dezvoltat diabet în ultimii 10 ani

Tot mai mulți oameni au dezvoltat diabet în ultimii 10 ani

Tot mai mulți oameni au dezvoltat diabet în ultimii 10 ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.08.2024

Numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu 50% în perioada 2012-2021, până la 1,3 milioane de oameni în evidenţa medicilor. Creşterea numărului de diabetici este în strânsă corelaţie cu creşterea consumului de băuturi carbonatate dulci, anunță Ziarul Financiar.

Alimentaţia este un factor important pentru sănătate, iar produsele pe care le consumăm pot influenţa direct apariţia unor boli cronice, cum este de exemplu diabetul, cred nutriţioniştii şi medicii diabetologi. Cifrele indică în ultimii ani o creştere de 50% a numărului de persoane cu diabet într-un deceniu.

În acelaşi timp, România este o piaţă bună pentru consumul de produse de patiserie, în faţa marilor reţele de astfel de magazine fiind permanent cozi.

3 produse pe care nutriționiștii nu le-ar consuma

Şi la băuturile „cu bule“ suntem primii la consum, iar marile reţele internaţionale de fast-food care încă nu sunt prezente pe piaţa locală tatonează terenul, pe fondul apetitului clienţilor pentru astfel de mâncare.

„La cabinet vin în special fete pe la 18 – 20 de ani care vin cu insulinorezistenţă. Simptomele apar mult mai devreme, obezitatea este un factor determinant. Factorii care duc la apariţia diabetului sunt alimentaţia inadecvată, sedentarismul, lipsa sportului, a activităţii fizice“, spune Andreea Pavel, drd., nutriţionist diete­tician, fonda­toarea cabinetului Napoca Nutrition.

Cele mai vândute băuturi carbogazoase dulci din România

Produse de patiserie, fast-food şi sucurile carbogazoase sunt trei produse pe care nutriţionista nu le-ar consuma.

Cifrele arată însă că România este cel mai mare consumator de pâine din Uniunea Europeană, cu 70-80 de kilograme per capita. În plus, nouă din zece copii consumă dul­ciuri în fiecare zi, iar un român bea în medie din retail 215 litri de băuturi răco­ritoare, inclusiv apă, sucuri şi energizante, cifră care ne plasează pe locul al doilea în regiune din punctul de vedere al consumului.

Cele mai vândute băuturi carbogazoase dulci din România, Coca-Cola şi Pepsi, au o mare concentraţie de zahăr. Într-o cutie de 330 ml, Coca-Cola are conform etichetei 35 g zahăr, ceea ce înseamna trei linguri mari de zahăr. Pepsi are la 330 ml, 23 grame de zahăr.

„Pentru fiecare pacient cu diabet diagnosticat există încă unul care nu-i diagnosticat”

O primă încercare de limitare a consu­mului de sucuri cu bule este introducerea accizei aplicate exclusiv băuturilor răcori­toare cu conţinut de zahăr. Rezultatul acestei măsuri?

Scădere a pieţei de 5% în primul trimestru din 2024, urmată de un protest al producătorilor care ameninţă cu reducerea investiţilor şi restructurări.

„Pentru fiecare pacient cu diabet diagnosticat există încă unul care nu-i diagnosticat, pentru că diabetul de tip 2, care înseamnă 90-95% din numărul de diabetici, evoluează asimptomatic mult timp şi de multe ori e descoperit întâmplător“, a spus pentru ZF prof. dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Ceea ce mâncăm, dar mai ales cât mâncăm reprezintă cheia în menţinerea unei stări de sănătate bună, cred specialiştii.

Prin alimentaţie se pot ameliora simptomele, mai ales în cazul tinerilor, mai spune Andreea Pavel.

„Concomitent cu tratamentul medicamentos, trebuie să adopte o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată şi să crească nivelul de activitate fizică. În acelaşi timp, trebuie să-şi îmbunătăţească somnul, stilul de viaţă şi să înveţe să coabiteze cu stresul“, mai spune Andreea Pavel.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase