A fost anulat acordul prin care autorii atacurilor de la 11 septembrie scăpau de pedeapsa cu moartea
Lloyd Austin, șeful Pentagonului, a revocat acordul recent de recunoaștere a vinovăției pentru trei suspecți-cheie în cazul atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, inclusiv Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atacurilor.
Acordul fusese semnat de Susan Escallier, care supraveghează procedurile tribunalului de război. Acesta prevedea că suspectii ar fi primit sentințe pe viață în schimbul recunoașterii vinovăției, evitând astfel pedeapsa cu moartea, notează The Guardian.
Decizia lui Austin a venit ca urmare a criticilor puternice din partea unor politicieni republicani și a familiilor victimelor. Aceștia au considerat că acordul ar fi împiedicat un proces complet și ar fi eliminat șansa condamnării la moarte a suspecților.
Cazul se află în instanță de 16 ani
Secretarul apărării a argumentat că o decizie atât de importantă ar trebui să îi revină lui, în calitate de autoritate superioară. Prin urmare, a revocat acordul și a reinstituit posibilitatea pedepsei cu moartea pentru suspecți.
Cazul se află în instanță de 16 ani, fiind blocat în mare parte din cauza problemelor legate de tortura la care au fost supuși suspecții în custodia CIA. Acest fapt a făcut ca multe probe să fie inadmisibile în instanță.
Decizia lui Austin a stârnit reacții mixte. În timp ce unii o consideră o victorie pentru justiție, alții, precum avocatul J Wells Dixon, o văd ca pe o cedare în fața presiunilor politice, care ar putea prelungi și mai mult acest caz complicat.
Atentatele din 11 septembrie au ucis aproape 3.000 de oameni
Un înalt oficial al Pentagonului a declarat pentru New York Times că președintele și vicepreședintele nu au avut nicio implicare în decizia lui Austin de a anula controversatul acord.
Mohammed este acuzat că a pus la cale complotul de a deturna avioane comerciale de pasageri în World Trade Center din New York și în Pentagon. Atentatele din 11 septembrie au ucis aproape 3.000 de persoane și au aruncat Statele Unite în ceea ce avea să devină un război de două decenii în Afganistan.