Home » D:News » De ce a blocat Turcia cooperarea dintre NATO și Israel?

De ce a blocat Turcia cooperarea dintre NATO și Israel?

De ce a blocat Turcia cooperarea dintre NATO și Israel?
Sursa foto: TURKISH PRESIDENCY/MURAT CETINMUHURDAR/Profimedia
Publicat: 03.08.2024

Turcia a blocat cooperarea dintre NATO și Israel începând cu luna octombrie din cauza războiului din Gaza și a declarat că alianța nu ar trebui să se angajeze cu Israelul ca partener până când nu există un sfârșit al conflictului, au declarat surse care au cunoștință despre asta, pentru Reuters.

Israelul are statutul de partener NATO și a promovat relații strânse cu alianța militară și cu unii dintre membrii săi, în special cu cel mai mare aliat al său, Statele Unite.

Înainte de ofensiva Israelului în Gaza – provocată de atacul violent al grupării militante palestiniene Hamas din 7 octombrie – Turcia, membră a NATO, se străduia să își repare legăturile îndelung tensionate cu Israelul.

Ankara a criticat vehement operațiunea Israelului în Gaza

De atunci, Ankara a criticat vehement operațiunea Israelului în Gaza, despre care spune că seamănă cu un genocid, și a întrerupt toate schimburile comerciale bilaterale. De asemenea, a criticat mulți aliați occidentali pentru sprijinul acordat Israelului.

Vorbind sub rezerva anonimatului, sursele au declarat că Turcia a pus veto tuturor angajamentelor NATO cu Israelul începând din octombrie, inclusiv reuniunilor și exercițiilor comune, considerând „masacrul” palestinienilor din Gaza de către Israel drept o încălcare a principiilor fondatoare ale NATO.

Turcia va menține acest blocaj și nu va permite Israelului să continue

O anchetă a ONU din iunie a constatat că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război în primele etape ale războiului din Gaza. Aceasta a declarat că acțiunile Israelului au constituit crime împotriva umanității din cauza pierderilor imense de civili. Israelul respinge această afirmație și spune că operațiunea sa din Gaza, care a ucis aproape 40 000 de persoane, are drept scop eradicarea Hamas.

Sursele au declarat că Turcia va menține acest blocaj și nu va permite Israelului să continue sau să avanseze în interacțiunea sa cu NATO până când nu va exista un sfârșit al conflictului, deoarece consideră că acțiunile Israelului în Gaza încalcă dreptul internațional și drepturile universale ale omului.

După un summit NATO desfășurat la Washington în iulie, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că nu este posibil ca NATO să își continue parteneriatul cu administrația israeliană.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe al Israelului a îndemnat alianța să expulzeze Turcia după ce Erdogan a părut să amenințe cu intrarea în Israel, așa cum a făcut în trecut cu Libia și Nagorno-Karabah.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase