Home » D:News » Testele de gen stârnesc mari dezbateri la Jocurile Olimpice

Testele de gen stârnesc mari dezbateri la Jocurile Olimpice

Testele de gen stârnesc mari dezbateri la Jocurile Olimpice
Sportiva Lin Yu Ting. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.08.2024

După ce a luat amploare în ultimele zile, controversa legată de două pugiliste care nu au trecut testele de gen a atins punctul maxim, cu numeroase declarații făcute de părțile implicate.

Pugilistele Imane Khelif din Algeria și Lin Yu Ting din Taiwan concurează în probele de box feminin la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dar au fost descalificate anul trecut de la Campionatele Mondiale feminine pentru că nu au trecut testele de eligibilitate.

Decizia de a le permite să participe la Paris a provocat agitație, cele două sportive fiind recent criticate pe rețelele de socializare, ceea ce a determinat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) să publice o declarație prin care avertiza împotriva transformării protestelor într-o „vânătoare de vrăjitoare”.

„Din punctul meu de vedere, nu a fost un concurs echilibrat”

Controversa a luat o altă turnură, deoarece Khelif a avut prima sa luptă din competiție și a forțat retragerea italiencei Angela Carini în doar 46 de secunde, care a declarat ulterior: „A trebuit să-mi protejez viața”.

Aceasta a stârnit reacții din toate părțile, analistul de box BBC Steve Bunch numind-o „un dezastru absolut”.

„Cred că a afectat boxul olimpic într-un moment crucial în care viitorul său este încă în discuție. Este un dezastru absolut”, a declarat Bunce.

„Ceea ce este interesant este că, în perioada premergătoare luptei, unii dintre vechii ei adversari, luptători buni, campioni mondiali și campioni europeni, au spus că ea [Khelif] nu este o trișoare”, a completat analistul BBC.

„Carini, îmi pare absolut rău pentru ea, dar trebuie să o înțelegem și pe Khelif, ea este prinsă în mijlocul unei situații absolut devastatoare și nu s-a terminat încă”, a încheiat el.

Între timp, premierul italian, Giorgia Meloni, a intervenit: „Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să fie admiși la competițiile feminine… din punctul meu de vedere, nu a fost un concurs echilibrat”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase