Cea mai puternică bancă din lume menţine dobânzile la maximul ultimilor 23 de ani
Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică bancă centrală din lume, a semnalat că se apropie de reducerea ratelor dobânzilor chiar din septembrie, după ce factorii de decizie din SUA au votat pentru menţinerea costurilor de împrumut la un nivel maxim de 23 de ani pentru a opta reuniune consecutivă.
Comitetul Federal a declarat miercuri că au existat „unele progrese suplimentare” către ţinta băncii centrale de inflaţie de 2%, deoarece presiunile asupra preţurilor au scăzut, iar rata şomajului a crescut în ultimele luni, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, FOMC a susţinut că trebuie să obţină „o mai mare încredere că inflaţia se îndreaptă în mod durabil spre 2%” înainte de a reduce costurile de împrumut, aceeaşi formulare utilizată în declaraţia sa de politică din iunie.
„Inflaţia se îndreaptă în mod durabil spre 2%”
Acţiunile americane s-au apreciat puternic după anunţul FED: S&P500 se apreciază cu 1,7%, la ora redactării acestei ştiri, iar Dow Jones cu 1%
Recunoscând noile preocupări privind piaţa forţei de muncă cu care se confruntă Fed, FOMC a declarat că este „atent la riscurile pentru ambele părţi ale mandatului său dublu”, afirmând că nu mai consideră inflaţia ca fiind problema principală, ci mai degrabă că o rată a şomajului în creştere este, de asemenea, în centrul atenţiei atunci când trasează traiectoria politicii sale.
Reuniunea din septembrie a Fed, la care se preconizează că va reduce rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct de la nivelul actual de 5,25-5,5%, va fi ultima înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Randamentele pe termen scurt ale titlurilor de Trezorerie au crescut uşor după publicarea declaraţiei Fed, investitorii reducându-şi pariurile pe reduceri de rate în acest an.