Doliul în tinerețe ar putea accelera îmbătrânirea, potrivit unui studiu
Doliul în tinerețe poate accelera îmbătrânirea, reiese dintr-o cercetare. Un studiu separat arată că o dietă săracă și zahărul sunt, de asemenea, legate de creșterea vârstei biologice.
Oamenii de știință au găsit markeri biologici ai îmbătrânirii mai rapide la persoanele care și-au pierdut un părinte, un partener, un frate sau un copil, elemente ce lipseau altor persoane care nu au trecut prin moartea unei persoane apropiate, notează The Guardian.
Descoperirea sugerează că doliul și suferința își pun amprenta asupra țesuturilor organismului și pot crește riscul unor viitoare probleme de sănătate.
Doliul în tinerețe ar putea accelera îmbătrânirea
Allison Aiello, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia din New York, a declarat că pierderea unei persoane apropiate a fost un „factor de stres semnificativ” și o experiență de viață legată în mod constant de o sănătate mintală mai proastă, tulburări cognitive, probleme cardiace și metabolice și o moarte mai timpurie.
Cercetătorii au analizat persoane care au trecut prin doliu înainte de vârsta de 18 ani și de la 19 la 43 de ani. Dintre cele aproape 4.000 de persoane studiate, 40% au pierdut o persoană dragă până la vârsta adultă. Cei care au trecut de mai multe ori prin doliu aveau vârste biologice semnificativ mai înaintate decât cei care nu pierduseră persoane apropiate.
Descoperiri despre rolul dietei asupra vârstei
Studiul apare alături de lucrări separate privind impactul unei diete sănătoase și al zahărului adăugat asupra vârstei biologice. Conform cercetării, femeile din SUA care au urmat o dietă bogată în vitamine și minerale au avut o vârstă biologică mai tânără decât cele care au urmat o dietă mai săracă. Dar chiar și în cazul femeilor care mâncau sănătos, fiecare gram de zahăr adăugat a fost legat de o creștere a vârstei biologice.
„Se pare că atât o dietă bogată în nutrienți, cât și una săracă în zaharuri adăugate contează”, a declarat Barbara Laraia, autor principal al studiului și profesor de științe ale sănătății comunitare la Universitatea din California, Berkeley.
Dorothy Chiu, cercetător postdoctoral la Universitatea din California, San Francisco, și primul autor al lucrării, a declarat că s-ar aștepta la efecte similare la bărbați.