Home » D:News » Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea vederii

Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea vederii

Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea vederii
Foto: Shutterstock
Publicat: 27.07.2024

Neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au realizat, cu succes, o operație în urma căreia un bărbat de 46 de ani, diagnosticat cu tumoră orbitală benignă, și-a recăpătat vederea.

Potrivit reprezentanților spitalului, bărbatul de 46 de ani din Iași a observat inițial că începe să-și piardă vederea la ochiul drept. A crezut că are nevoie doar de o pereche de ochelari și a mers la un control oftalmologic. Medicii au decis să efectueze investigații suplimentare și l-au diagnosticat cu tumoră orbitală benignă.

Operația efectuată de neurochirurgii din Iași a fost complexă și a durat mai multe ore. După intervenție, bărbatul și-a recăpătat vederea.

Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a avut parte de o intervenție complexă

Pacientul s-a adresat clinicii noastre pentru scăderea acuității vizuale, nu mai vedea bine cu ochiul drept și globul ocular îi ieșea din orbită. În urma investigațiilor neuroimagistice efectuate, s-a descoperit o tumoră situată la nivelul orbitei drepte, în spatele globului ocular. Tumorile orbitare sunt tumori rare, reprezentând sub 1% din toate tumorile care pot apărea la nivel cranio-cerebral. Majoritatea sunt tumori benigne, dar există și situații în care pot avea un grad de malignitate. Din punct de vedere anatomopatologic, indicația chirurgicală este de rezecție totală sau maximală a acestor tumori, pentru că doar așa se poate restabili funcția vederii și, bineînțeles, anatomia corectă a globului ocular la nivelul orbitei. În acest caz, a fost un caz fericit, deoarece vorbim de o tumoră benignă, o tumoră vasculară oarecum. S-a făcut o rezecție completă a acestei tumori și astăzi pacientul poate relua o activitate și o viață normală, fără nicio problemă”, a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Conform acestuia, având în vedere gradul redus de frecvență a acestor tipuri de tumori la nivelul orbitei, există puține centre în România care pot efectua acest tip de intervenții chirurgicale.

„Spitalul de Neurochirurgie din Iași este unul dintre acestea. Frecvența acestor tumori face ca și curba de învățare să fie relativ dificilă. La nivelul spitalului operăm în jur de 20, maxim 30 de tumori pe an, datorită acestei incidențe reduse în rândul populației”, a adăugat managerul.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase