Home » D:News » Incendiul de vegetație din Canada se extinde. Pompierii luptă pentru a proteja un oleoduct

Incendiul de vegetație din Canada se extinde. Pompierii luptă pentru a proteja un oleoduct

Incendiul de vegetație din Canada se extinde. Pompierii luptă pentru a proteja un oleoduct
Foto: AFP Photo/Le Minh Khue/Profimedia
Publicat: 26.07.2024

Un incendiu de vegetație a ajuns miercuri (24 iulie) în orașul canadian Jasper, Alberta, unul dintre sutele de incendii care fac ravagii în provinciile vestice Alberta și Columbia Britanică, în timp ce pompierii se luptă să salveze instalații-cheie, cum ar fi conducta Trans Mountain Pipeline.

Printre incendiile necontrolate din regiune se numără 433 în Columbia Britanică și 176 în Alberta, dintre care mai multe sunt în zona Fort McMurray, un centru al nisipurilor petroliere, scrie Reuters.

Conducta, care poate transporta 890.000 de barili pe zi (bpd) de petrol de la Edmonton la Vancouver, traversează un parc național din Munții Stâncoși canadieni, în apropiere de pitorescul oraș turistic, din care aproximativ 25.000 de persoane au fost nevoite să se autoevacueze marți.

Incendiul de vegetație din Canada a ajuns în orașul Jasper

„Pompierii lucrează pentru a salva cât mai multe structuri și pentru a proteja infrastructura critică, inclusiv stația de tratare a apelor reziduale, instalațiile de comunicații, conducta Trans Mountain”, a declarat Parks Canada într-o postare pe Facebook.

Operatorul conductei nu a răspuns încă unei solicitări de comentarii din partea Reuters, dar a declarat anterior că exploatează conducta în condiții de siguranță și că a implementat protecție prin aspersoare ca măsură preventivă.

În ultima actualizare a zilei, Parcul Național Jasper a transmis că nu poate raporta cu privire la amploarea pagubelor în anumite locații sau cartiere și că va furniza noi actualizări joi.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat că guvernul său a aprobat cererea provinciei Alberta de asistență federală.

Orașul a fost evacuat

„Desfășurăm imediat în provincie resurse ale Forțelor Armate Canadiene, sprijin pentru evacuări și mai multe resurse de urgență pentru incendii de vegetație și coordonăm lupta împotriva incendiilor și asistența pentru transportul aerian. Alberta, suntem alături de tine”.

Orașul și parcul, care atrag mai mult de două milioane de turiști pe an, au fost evacuate luni seara, într-un moment în care oficialii estimau că în parc se aflau 15.000 de vizitatori.

Deteriorarea calității aerului a forțat pompierii și alte persoane care nu aveau echipament de respirație să evacueze în orașul Hinton, la aproximativ 100 km distanță, au declarat miercuri seară autoritățile parcului pe Facebook.

Oficialii Parks Canada au declarat anterior că se așteaptă să plouă peste noapte.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase