Home » D:News » Bombardiere ruse și chineze patrulează în apropierea SUA

Bombardiere ruse și chineze patrulează în apropierea SUA

Bombardiere ruse și chineze patrulează în apropierea SUA
Foto: Shutterstock
Publicat: 26.07.2024

Bombardiere strategice rusești și chineze cu capacitate nucleară au patrulat joi în apropierea statului american Alaska, în Pacificul de Nord și Arctica, au anunțat cele două țări, o mișcare care a determinat Statele Unite și Canada să trimită avioane de luptă, scrie Reuters.

Bombardierele strategice rusești Tu-95MS „Bear” și bombardierele strategice chinezești Xi’an H-6 au luat parte la patrule deasupra mărilor Chukchi și Bering și a Pacificului de Nord, a declarat Ministerul rus al Apărării.

„În timpul zborului, echipajele ruse și chineze au cooperat în noua zonă de operațiuni comune în timpul tuturor etapelor patrulei aeriene”, a declarat ministerul rus într-un comunicat.

„În unele etape ale traseului, grupul aerian a fost însoțit de luptători din țări străine”, a precizat acesta.

Bombardiere ruse și chineze, aproape de SUA

Pe parcursul zborului de cinci ore, bombardierele ruse și chineze au fost escortate de avioane de luptă rusești Sukhoi Su-30SM și Su-35S. Nu a fost încălcat niciun spațiu aerian străin, a declarat Rusia.

Comandamentul Apărării Aerospațiale Nord-Americane (NORAD) al armatei americane a declarat că avioanele de luptă americane și canadiene au interceptat aeronavele rusești și ale Republicii Populare Chineze (RPC) în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska.

„Aeronavele rusești și ale RPC au rămas în spațiul aerian internațional și nu au intrat în spațiul aerian suveran american sau canadian”, a declarat NORAD.

„Această activitate a Rusiei și RPC în ADIZ Alaska nu este văzută ca o amenințare, iar NORAD va continua să monitorizeze activitatea concurenților din apropierea Americii de Nord și să răspundă prezenței cu prezență”.

Patrula comună a aprofundat încrederea reciprocă strategică și coordonarea dintre cele două armate, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China.

Acesta nu a avut „nimic de-a face cu situația internațională actuală”, a declarat Zhang Xiaogang.

„Evenimentul a fost organizat ca parte a punerii în aplicare a planului de cooperare militară pentru 2024 și nu este îndreptat împotriva țărilor terțe”, a declarat Rusia.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase