Home » D:News » Copiii ar putea mânca chipsuri din alge în viitor

Copiii ar putea mânca chipsuri din alge în viitor

Copiii ar putea mânca chipsuri din alge în viitor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.07.2024

Cu 6.400 km de coastă, Chile este cel mai mare producător de alge marine sălbatice din lume, cu o recoltă anuală de 405.000 de tone și o contribuție de peste 100 de milioane de dolari (79 de milioane de lire sterline) la economie. Curentul Humboldt, care curge de-a lungul coastei, asigură o apă rece și bogată în nutrienți – un climat ideal pentru o populație prosperă și diversă de alge marine.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a algelor din Chile este exportată pe piețele mondiale pentru a fi utilizată în industria industrială și farmaceutică, potențialul său gastronomic fiind în mare măsură neexploatat.

Rodolfo Guzmán vrea să schimbe acest lucru. El scoate o păstaie de algă de pe unul dintre rafturile pline din bucătăria sa de testare din capitala Chile, Santiago și o pune pe limbă timp de cinci secunde. Simte o explozie de aromă sărată, notează The Guardian.

Chipsuri din alge pentru copii?

„Imaginează-ți cum ar fi să faci mai mulți copii să mănânce așa ceva! În loc de gustări procesate precum Pringles, ei ar putea mânca ceva sănătos și delicios din mare”, continuă el.

Viziunea sa culinară se inspiră din peisajele diverse și neexplorate ale Chile, cu ingrediente precum florile sălbatice din deșert, ciupercile de pădure și algele marine prezente în meniurile sale.

„Morcovul de mare” este unul dintre preferatele sale actuale, o poreclă pe care a dat-o unui flotor de alge (un bulb umplut cu gaz care permite algelor să plutească la suprafață). Guzmán o descrie ca pe o „bombă umami pură, naturală”.

Peste 800 de specii de alge, bune pentru consum uman

„Am reușit să cristalizăm aminoacizii, făcându-l ca un MSG natural”, spune el.

Julio Vasquéz, ecologist marin la Universidad Católica del Norte, este încântat de ambiția lui Guzmán de a aduce algele marine în „palatele” chiliene. Vasquéz estimează că există peste 800 de specii endemice de alge marine în Chile.

„Există o varietate extraordinară și toate sunt bune pentru consumul uman. Ceea ce lipsește sunt bucătarii îndrăzneți care pot experimenta cu această resursă”.

Vasquéz subliniază industria de cultivare bine reglementată din Chile, unde pescarii locali și colecționarii de alge marine pot solicita în mod colectiv zone de pescuit exclusive de până la 100 de hectare.

Guzmán are parteneriate cu o echipă de peste 200 de pescari din întreaga țară, care colectează alge marine din Bucalemu, un mic golf de pe coasta centrală a Chile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat analgezicele pe bază de copaci, mai prietenoase cu mediul

Fermele de alge marine ar putea hrăni toată populația lumii

Vacile hrănite cu alge ar putea ajuta la reducerea emisiilor de metan

Algele ar putea conține o vitamină esențială pentru vegani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase