Cum opresc vântul-zgârie norii din aglomerațiile urbane?
Orașele încetinesc vântul. Zgârie-norii, depozitele, suburbiile și centrele comerciale din marile aglomerații urbane se transformă în obstacole în calea fluxului de aer și acest lucru încetinește vântul.
În China, dezvoltarea rapidă a orașelor a dus la scăderea vitezei medii a vântului cu 11% începând cu anii 1980. Cu toate acestea, pe măsură ce nivelul de urbanizare cresc, de asemenea, temperaturile de la suprafața orașelor. Acest lucru poate duce cu ușurință la un amestec mai puternic cu aerul de deasupra și poate crește viteza vântului.
Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din China au simulat impactul clădirilor din unul dintre megaorașele din China – Shanghai – pentru a înțelege impactul peisajului urban asupra vântului. Cercetarea specialiștilor arată că peisajul construit de om din Shanghai preia o cantitate semnificativă de energie din vânt, încetinindu-l cu aproximativ 50%.
De peste 40 de ani, intensitatea vântului a scăzut
Totuși, în timpul perioadelor calde, atunci când efectul de insulă de căldură urbană este deosebit de puternic, efectul de încetinire al clădirilor este depășit de energia adăugată prin amestecul turbulent cu aerul format deasupra orașului. În cele mai extreme circumstanțe, acest lucru poate duce la creșterea vitezei medii a vântului urban cu până la 30%, potrivit The Guardian.
Echilibrul variază de la oraș la oraș, dar se pare că de cele mai multe ori clădirile încetinesc vântul. Cu toate acestea, pe vreme caldă, orașele pot stârni o adevărată „agitație”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
Unde a fost inaugurat cel mai înalt zgârie-nori din Japonia? Atinge 330 de metri!
Un francez supranumit „Omul-Păianjen” a escaladat un zgârie-nori fără echipament de siguranță