Home » D:News » De ce nu este bine să așteptăm cu nerăbdare o vacanță sau sărbătoare?

De ce nu este bine să așteptăm cu nerăbdare o vacanță sau sărbătoare?

De ce nu este bine să așteptăm cu nerăbdare o vacanță sau sărbătoare?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.07.2024

Entuziasmul și anticiparea pozitivă a unei vacanțe creează o distorsiune în percepția timpului, reiese dintr-un studiu. Cu alte cuvinte, când așteptăm cu nerăbdare o vacanță sau o sărbătoare, timpul pare să treacă mai repede.

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Liverpool John Moores din Marea Britanie și Universitatea Imam Ja’afar Al-Sadiq din Irak a chestionat peste 1.600 de persoane din Marea Britanie și Irak despre percepția asupra timpului în relație cu două sărbători majore: Crăciunul și Ramadanul.

În Marea Britanie, 76% dintre participanți au raportat că simt cum Crăciunul vine mai repede în fiecare an. În mod similar, în Irak, 70% dintre respondenți au avut aceeași senzație în legătură cu Ramadanul. Acest fenomen a fost mai pronunțat în rândul persoanelor care s-au bucurat de sărbători în anul precedent.

O distorsiune în percepția noastră asupra timpului

Cercetătorii au descoperit că entuziasmul și anticiparea pozitivă a acestor evenimente creează o distorsiune în percepția noastră asupra timpului.

Percepția accelerată a timpului nu este influențată de vârstă, contrar credințelor populare. În schimb, ea este strâns legată de experiențele pozitive anterioare și de așteptările pentru viitorul eveniment.

Studiul a mai relevat că distorsiunea temporală este adesea însoțită de ceea ce specialiștii numesc „erori de memorie prospectivă”. Aceasta înseamnă că, în entuziasmul lor pentru evenimentul așteptat, oamenii tind să uite să îndeplinească anumite sarcini planificate.

Experții sugerează că acest fenomen poate fi explicat prin faptul că, atunci când suntem entuziasmați pentru o vacanță viitoare, acordăm mai multă atenție trecerii timpului, dar paradoxal, devenim și mai distrați sau uitați în ceea ce privește sarcinile zilnice.

Studiul a fost publicat pe journals.plos.org.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase