Criză de apă în Grecia în plin sezon turistic
Insulele grecești, cunoscute pentru orașele lor idilice, peisajele pitorești și plajele însorite, se confruntă cu o criză gravă. Multe dintre ele au o lipsă alarmantă de apă – o problemă care se va agrava pe măsură ce sezonul turistic va fi în plină desfășurare și vremea caldă și uscată va continua.
Mai multe insule, inclusiv Leros, Sifnos și părți din Creta și Kefalonia, au declarat stare de urgență din cauza lipsei apei, deoarece anii cu ploi foarte puține și o iarnă anormal de caldă au afectat rezervoarele și sursele subterane de apă.
Autoritățile se străduiesc să găsească soluții, inclusiv transformarea apei de mare în apă potabilă, în timp ce insulele se pregătesc pentru sosirea a milioane de turiști în următoarele săptămâni.
„Schimbările climatice sunt de vină”
În Naxos, o insulă muntoasă din Marea Egee, mărginită de lungi plaje nisipoase, rezervoarele s-au redus dramatic. Cele două rezervoare ale insulei, alimentate de ploaie, dețin acum împreună aproximativ 200.000 de metri cub de apă, o treime din cât aveau anul trecut.
„Schimbările climatice sunt de vină pentru lipsa de apă cu care ne confruntăm”, a declarat primarul din Naxos, Dimitris Lianos, pentru CNN: „Dar turismul agravează problema prin creșterea cererii”.
Naxos își poate satisface nevoile de apă pentru moment, a spus Lianos, dar este îngrijorat de ceea ce va urma, deoarece se așteaptă ca alte mii de turiști să coboare pe insulă în restul verii.
Lipsa apei este o problemă în multe părți ale Greciei, din cauza cererii în creștere, a lipsei de politici durabile în domeniul apei și a schimbărilor climatice, dar insulele sunt cele mai vulnerabile, a declarat Nikitas Mylopoulos, profesor specializat în gestionarea apei la Universitatea din Tesalia.
„O creștere extraordinară a cererii de apă în timpul verii”
„Acestea combină lipsa resurselor de apă cu o creștere extraordinară a cererii de apă în timpul verii”, a declarat el pentru CNN.
În Tinos, o insulă aflată la nord de Naxos, presărată cu faleze albe și sute de biserici, aprovizionarea cu apă se află, de asemenea, la un punct critic. Insula, care nu are rezervoare ca Naxos, obișnuia să își acopere necesarul prin puțuri și foraje pentru a exploata sursele subterane. Dar acest lucru devine din ce în ce mai greu pe măsură ce apa seacă, a declarat primarul din Tinos, Panagiotis Krontiras.
La Leros, o insulă din sudul Mării Egee, situația apei a devenit atât de gravă încât luna trecută autoritățile au declarat stare de urgență. La începutul acestei luni, Marina greacă și Ministerul Apărării au trimis nave cu apă pe insulă pentru a satisface nevoile de bază ale comunității.
Temerile legate de apă alimentează, de asemenea, dezbateri cu privire la turismul excesiv pe insule, pe măsură ce numărul vizitatorilor crește.
Turismul este „nesustenabil și planificat zero”, ceea ce duce la o creștere enormă a cererii de apă, a declarat Mylopoulos, profesor universitar.
Situația pare să se agraveze pe măsură ce se apropie sezonul turistic de vârf din august – când cererea de apă va fi cea mai mare – și vremea uscată și caldă pare să continue.
Grecia se află în plin val de căldură, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.