Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale SUA
Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la iminența unei crize a datoriilor în America. În ultimele luni, personalități din lumea financiară precum Ray Dalio de la Bridgewater și Jamie Dimon, directorul general al JP Morgan, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la datoria națională record a SUA.
Cu toate acestea, legendarul investitor Warren Buffett a propus o soluție la problema împrumutului națiunii în urmă cu mai bine de un deceniu.
„Aș putea pune capăt deficitului în 5 minute. Trebuie doar să adoptați o lege care să spună că, de fiecare dată când există un deficit mai mare de 3% din PIB, toți membrii Congresului în funcție nu mai pot fi realeși”, a spus el la CNBC într-un interviu din 2011.
Cât de simplă să fie soluția lui Buffet?
„Oracolul din Omaha” crede că această soluție simplă ar putea rezolva una dintre cele mai dificile probleme ale Americii.
Partenerul de afaceri de lungă durată al lui Buffett, regretatul Charlie Munger, a spus odată: „Arată-mi stimulentul și îți voi arăta rezultatul”. Este o filosofie care ghidează deciziile de afaceri și planurile de remunerare în cadrul Berkshire Hathaway, arată Yahoo News.
Acesta este probabil motivul pentru care Buffett crede că un factor de descurajare pentru guvernul american și pentru parlamentari ar putea schimba modul în care aceștia cheltuiesc banii din taxe. Dacă legiuitorii își văd realegerea în pericol, ar putea fi mai atenți la cheltuielile guvernamentale deficitare.
Economiștii americani, îngrijorați cu privire la viitor
Aceasta nu este o idee neobișnuită. Germania are un plafon strict pentru cheltuielile cu deficitul care a obligat guvernele succesive să reducă cheltuielile de-a lungul anilor.
Cu toate acestea, în America nu există un plafon strict pentru deficit. Începând cu luna mai, guvernul federal a cheltuit cu 1,2 trilioane de dolari mai mult decât a colectat în anul fiscal 2024. În primul trimestru al anului 2024, datoria federală ca procent din PIB a fost de 97,3%.
Această povară mare a datoriei și lipsa de limitare a cheltuielilor îi fac pe unii economiști și investitori să își facă griji cu privire la o potențială criză a datoriilor.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce să faci înainte de recesiune? Iată 5 sfaturi de la Warren Buffett!
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?