Home » D:News » Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.07.2024

Reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate din Rusia, pe baza unor acuzații pe care angajatorul său și guvernul Statelor Unite le-au respins ca fiind inventate.

Încheierea rapidă a procesului secret din sistemul juridic extrem de politizat al Rusiei ar putea deschide calea pentru un schimb de prizonieri între Moscova și Washington, potrivit The Times of Israel.

Gershkovich, ras în cap, părea calm în timp ce stătea în cușca de sticlă a inculpaților din Tribunalul Regional Sverdlovsk și asculta impasibil verdictul, dar zâmbea ocazional. Atunci când judecătorul Andrei Mineyev l-a întrebat dacă are întrebări cu privire la verdict, el a răspuns, în rusă: „Nu, onorată instanță”.

„Evan a petrecut 478 de zile în închisoare”

După ce Mineyev a terminat de citit verdictul, cineva din sala de judecată a strigat: „Evan, te iubim!”

Pledoariile finale au avut loc cu ușile închise, iar Gershkovich nu și-a recunoscut nicio vină, potrivit serviciului de presă al instanței. Procurorii au solicitat o pedeapsă de 18 ani, însă judecătorul a optat pentru un termen mai scurt.

„Această condamnare rușinoasă vine după ce Evan a petrecut 478 de zile în închisoare, deținut pe nedrept, departe de familia și prietenii săi, împiedicat să facă reportaje, totul pentru că și-a făcut meseria de jurnalist”, au declarat Almar Latour, CEO Dow Jones și editor Wall Street Journal, și Emma Tucker, redactor-șef.

„Vom continua să facem tot posibilul pentru a cere eliberarea lui Evan și pentru a-i sprijini familia. Jurnalismul nu este o crimă și nu ne vom odihni până când el nu va fi eliberat. Acest lucru trebuie să înceteze acum”, adaugă el.

Gershkovich a fost arestat la 29 martie 2023

Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la 29 martie 2023, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj în orașul Ekaterinburg din Munții Ural. Autoritățile au susținut, fără a oferi nicio dovadă, că acesta culegea informații secrete pentru SUA.

El a stat după gratii de la arestarea sa, perioadă care va fi luată în calcul ca parte a sentinței sale. O mare parte din această perioadă a fost petrecută în faimoasa închisoare Lefortovo din Moscova – o închisoare din epoca țaristă, folosită în timpul epurărilor lui Iosif Stalin, când execuțiile erau efectuate în subsolul acesteia. El a fost transferat la Ekaterinburg pentru proces.

Gershkovich a fost primul jurnalist american arestat pentru spionaj de la Nicholas Daniloff în 1986, în plin Război Rece. Jurnaliștii străini din Rusia au fost șocați de arestarea lui Gershkovich, chiar dacă țara a adoptat legi din ce în ce mai represive privind libertatea de exprimare după trimiterea trupelor în Ucraina.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase