Home » D:News » Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât ar fi normal

Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât ar fi normal

Marea Adriatică, mai caldă cu 5 grade decât ar fi normal
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.07.2024

Sute de mii de turiști caută în Marea Adriatică un refugiu la canicula extremă din Croația, deși temperatura apei atinge și ea maxime istorice. „Mergem la fiecare 10 minute în apă să ne răcorim”, spun turiștii. Adriatica a fost cu circa 5 grade mai caldă decât media perioadei.

Samira și Toska, ambele din Elveția, se numără printre cei aproximativ 900.000 de turiști străini, conform statisticilor biroului de turism, care își petrec în prezent vacanța în Croația, scrie Reuters.

„Am fost în Italia săptămâna trecută și am crezut că a fost cald acolo, dar aici este și mai cald…”, a spus Toska, stând pe o plajă din afara orașului istoric Split de la Marea Adriatică. „Mergem la fiecare 10 minute în apă să ne răcorim”.

Temperaturile pe uscat în timpul zilei au crescut la peste 40 de grade Celsius

Temperaturile pe uscat în timpul zilei au crescut la peste 40 de grade Celsius în această săptămână, în timp ce temperatura mării în jurul orașului Dubrovnik, la sud de Split, a atins un record istoric de 29,7 grade Celsius.

Ivica Vilibic, oceanograf la Institutul Rudjer Boskovic din Split, a declarat că întreaga Adriatică a fost cu aproximativ 5 grade mai caldă decât media pentru această perioadă a anului.

„Există efecte diferite (din cauza schimbărilor climatice). De exemplu, există specii cărora le place un ocean cald, ca în Marea Roșie. Așadar, există o mulțime de specii care vin deja la Marea Adriatică și vor veni și mai multe”, a declarat el pentru Reuters.

„Pământul este fierbinte, este un dezastru”

„Dar există și alte specii care sunt specii din apele reci, cum ar fi creveții, de exemplu…. Deci, practic, acestea vor avea probleme, ar putea dispărea în câteva decenii, deoarece oceanul va fi prea cald pentru ele”.

Pentru moment, însă, marea este un sanctuar pentru turiști.

„Apa este uimitoare. Pământul este fierbinte, este un dezastru”, a declarat Jasmin Babarovic din Bosnia. „Nu îndrăznesc să ies din apă din cauza temperaturilor ridicate, iar marea este extra răcoritoare”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase