Tinerii care consumă două pahare cu băuturi carbogazoase în fiecare zi ar putea fi de două ori mai expuși riscului de a face cancer intestinal înaintea vârstei de 50 de ani, arată un studiu.
Cercetarea sugerează că un pahar mic pe zi poate crește riscul cu 16 %, iar acest procent sare la 33 % în timpul adolescenței.
Studiul include toate tipurile de băuturi carbogazoase – de la sucuri până la băuturi pentru sportivi.
Constatarea îngrijorătoare ar putea contribui la o creștere alarmantă a ratelor cancerului colorectal cu debut precoce – un tip de cancer care este al doilea cel mai letal tip în Marea Britanie.
Interesant este faptul că studiul a constatat că înlocuirea băuturilor acidulate cu băuturi îndulcite artificial, cafea sau lapte integral sau semidegresat reduce riscul cu 17-36%, potrivit Express.
Această descoperire provine din urmărirea obiceiurilor alimentare a 95.464 de femei asistente medicale din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, informează Wales Online. Pe parcursul unei perioade de aproape 24 de ani, începând din 1991, aceste femei au raportat consumul lor de alimente și băuturi folosind chestionare validate la fiecare patru ani. În plus, 41.272 de participante au notat și ce au consumat între vârstele de 13 și 18 ani.
În timpul studiului, 109 participante au fost diagnosticate cu cancer de intestin înainte de a împlini 50 de ani.
Studiul, care a fost publicat în revista Gut, este unul de pionierat prin legătura sa între băuturile zaharoase și un risc crescut de cancer intestinal la vârsta adultă.