Economia Irlandei a crescut mai rapid decât a fost estimat

14 07. 2024, 00:00
Sursa foto: Shutterstock

Economia internă a Irlandei a crescut anul trecut mult mai rapid decât estimarea inițială. Este vorba despre o creștere revizuită brusc la 2,6%, de la 0,5%. Creșterea accelerată continuă în primul trimestru al acestui an, au arătat datele oficiale.

Guvernul și statisticienii din Irlanda preferă să se concentreze pe cererea internă modificată (MDD) pentru a evalua puterea economiei deoarece sectorul multinațional al țării influențează adesea produsul intern brut (PIB),

MDD-ul din primul trimestru a fost coborât ușor la 1,0% de la o cifră provizorie de 1,4% vineri, dar revizuirile în creștere pentru 2023 au arătat că, în general, consumatorii au gestionat o criză a costului vieții mult mai bine decât se credea inițial, potrivit Reuters.

PIB-ul irlandez a crescut rapid în ultimii ani

Revizuirea a fost determinată de o creștere a consumului personal la 4,8% față de creșterea de 3,1% observată inițial și de o creștere de 4,3% a cheltuielilor guvernamentale, o parte din acestea fiind acordate direct oamenilor pentru a ajuta la compensarea impactului inflației.

PIB-ul, care este măsura utilizată pentru a calcula ponderea Irlandei în activitatea în zona euro, s-a contractat cu 5,5% anul trecut, o rată mai rapidă decât cea de 3,2% estimată inițial din cauza scăderilor mai accentuate în sectoarele dominate de multinaționale.

PIB-ul a crescut cu 0,7% trimestrial în primele trei luni ale anului 2024, față de o estimare inițială de +0,9%, a spus Biroul Central de Statistică.

PIB-ul irlandez a crescut rapid în ultimii ani și cu până la 16,3% în 2021, de două ori rata de creștere a MDD.